Харчова безпека: як уникнути отруєння влітку

Харчова безпека: як уникнути отруєння влітку
Автор
Avatar
Маханьова Дарина

Спортивний дієтолог

Літо – довгоочікуваний період відпусток, сонця, моря і. … несподіваних харчових отруєнь. Ризик зіткнутися з хворобами харчового походження зростає влітку з двох причин: по-перше, влітку жарко і типи бактерій, що викликають харчові отруєння, такі як сальмонела і кишкова паличка, швидко розмножуються в теплих і вологих умовах. Температура небезпечної зони для швидкого росту бактерій становить від 4 до 60 градусів Цельсія. По-друге, влітку відпочинок більш активний і більшість часу люди проводять поза домом, де не завжди є доступ до холодильника і умивальника.

Принципи харчової безпеки актуальні цілий рік, але влітку їх значення зростає в рази. Центр по контролю і профілактиці захворювань (CDC), а також інші організації базують харчову безпеку на 4-х принципах:

Clean (гігієна рук, посуду і поверхонь),
Separate (запобігайте перехресного забруднення),
Cook (правильно готуй),
Chill (охолоджуй).
Розглянемо їх по порядку.

Гігієна – понад усе

  • Часто мийте руки і поверхні, щоб уникнути поширення бактерій. Мийте руки гарячою мильною водою не менше 20 секунд, перш ніж приступити до їжі, а також після обробки сирого м’яса або птиці, після відвідування туалету або контакту з домашнім улюбленцем.
  • Регулярно мийте холодильник і якомога швидше витирайте плями пролитої рідини. Це допомагає зменшити зростання і поширення бактерій з одних продуктів на інші.

Вирушаючи в похід або на пікнік, дізнайтеся, чи буде там джерело чистої води. Якщо немає, беріть з собою воду для приготування і миття рук або упакуйте одноразові серветки або паперові рушники.

  • Беріть з собою чисті контейнери для зберігання залишків їжі.
  • Завжди мийте сирі фрукти і овочі в чистій воді. Ви не зможете дізнатися про наявність шкідливих бактерій за зовнішнім виглядом, запахом або смаком.

Уникнення перехресного забруднення

Сире м’ясо, птиця, морепродукти і яйця можуть поширювати бактерії на готові до вживання продукти, якщо ви не зберігаєте їх окремо. При покупці продуктів кладіть сире м’ясо, птицю та рибу подалі від інших продуктів.

Для сирого м’яса, риби і морепродуктів рекомендується використовувати окремі дошки для нарізання.

Приготування

Незалежно від сезону будь-яке м’ясо (птиця, риба, червоне м’ясо, кролик) має проходити ретельну термічну обробку. Їжте приготовлену їжу, поки вона ще гаряча. Пам’ятайте, кількість бактерій може зростати в процесі охолодження їжі.

Влітку ми багато часу проводимо на свіжому повітрі, в тому числі на пікніках. У сезон барбекю перехресне забруднення – часта причина харчових отруєнь. Коли соки з сирого м’яса або бактерії з немитих продуктів торкаються приготованих або готових до вживання продуктів, може статися перехресне забруднення, що поширює шкідливі бактерії  та може привести до серйозних захворювань. Для того щоб цього уникнути, дотримуйтеся простих правил:

  • Коли ви берете сумку-холодильник на пікнік, надійно загорніть сире м’ясо і птицю, і покладіть їх на дно, щоб сік не потрапляв на інші продукти.
  • Очищайте гриль (мангал, решітку, шампури) перед використанням.
  • Використовуйте окремі тарілки для сирої і приготованої їжі.
  • Використовуйте окремий посуд для приготування шашликів та гриля.
  • Маринуюйте майбутній шашлик в холодильнику. Бактерії можуть швидко розмножуватися в продуктах, залишених для маринування при кімнатній температурі.
  • Не використовуйте маринад повторно.

Для того щоб значно зменшити утворення шкідливих для здоров’я кінцевих продуктів глікації, додавайте в маринад лимонний сік. До речі, цю кулінарну техніку використовують жителі Середземномор’я.

Не забувайте, що жарку або приготування на грилі можна використовувати лише зрідка. Якщо ви любите смажити або готувати шашлик, намагайтеся робити це не частіше 1 разу на тиждень і ніколи не пересмажуйте м’ясо.

Температурний режим

Не всі продукти повинні зберігатися в холодильнику. Чисті, сухі і прохолодні (нижче 25 ° C) полки – найкраще місце для зберігання хліба, сухих продуктів (в запечатаних пакетах або контейнерах), закритих банок і напоїв.

Деякі продукти, особливо тропічні, такі як банани, чутливі до холоду і не повинні зберігатися в холодильнику. Картоплю і цибулю краще зберігати не в холодильнику, а в темному місці, щоб уникнути проростання. Продукти, що вимагають дозрівання, такі як помідори, авокадо, кісточкові фрукти і груші, можна залишати при кімнатній температурі – далеко від прямих сонячних променів.

Яйця краще зберігати не в дверцятах, а в картонній коробці на полиці холодильника, оскільки біля дверцят температура вища.

Тримайте холодну і охолонувшу їжу в холоді. Залишаючи їжу при небезпечних температурах, ви піддаєтеся ризику розвитку хвороб харчового походження. Швидкопсувні продукти, такі як приготоване м’ясо, риба і морепродукти, а також молочні продукти повинні зберігатися в холодильнику.

У швидкопсувних продуктах, які були залишені в «небезпечній температурної зоні (від 4 ° С і вище, тобто за межами холодильника)», можуть швидко розмножуватися бактерії. Ніколи не залишайте такі продукти при кімнатній температурі на термін більше 2 годин, а якщо на вулиці спекотніше ніж 30 ° С – не більше 1 години.

Розморожуйте продукти в холодильнику, холодній воді (міняйте воду кожні 30 хвилин) або мікрохвильової печі. Розморожуючи в холодильнику, переконайтеся, що соки з м’яса і птиці не потрапляють на інші продукти. Готуйте відразу після розморожування. Ніколи не розморожуйте продукти просто в мисці на кухонному столі, тому що бактерії швидко розмножуються в тих частинах їжі, які досягають кімнатної температури.

Охолодіть або заморозьте їжу за день до того, як ви упакуєте її для поїздки. Зберігайте сумку-холодильник або пакети з їжею в самій прохолодній частини автомобіля і розміщуйте в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

Наостанок найпростіше, але ефективне правило: якщо який-небудь продукт підозріло виглядає або пахне, або ви сумніваєтеся в його якості – просто позбудьтеся його. Здоров’я важливіше.

Джерела:

  1. Are You Storing Food Safely, The Food and Drug Administration (FDA),
  2. Four Steps to Food Safety, Centers for Disease Control and Prevention (CDC),
  3. Keep Food Safe! Food Safety Basics, USDA,
  4. Safe food storage at home, EUFIC,
  5. The Rules of Separation at the Grill, Academy of Nutrition and Dietetics.