Коли «правильне» харчування стає нездоровим

Коли «правильне» харчування стає нездоровим
Автор
Олександр Максименко
Олександр Максименко

Спортивний дієтолог

Продукти без цукру, глютену і ГМО, відмова від картоплі і хліба, шоколаду, фруктів увечері (адже там цукор). І, звичайно ж, 2 літра лише чистої води на день, куди ж без неї. Можливо, ви чули про такий розлад харчової поведінки, як нервова орторексія (Orthorexia nervosa). Але не всі знають, що вона собою представляє.

Класична історія фанатика «правильного» харчування

Ви зважилися на глобальні зміни способу життя, придбавши абонемент у фітнес клуб і повністю переглянувши раціон. Тепер ви приділяєте особливу увагу етикеткам на продуктах і ретельно вивчаєте інгредієнти. Ви стали купувати мінімум переробленої їжі і збагатили раціон фруктами, овочами, цільнозерновими продуктами. Таку улюблену вами каву ви замінили на воду. У продуктовому кошику тепер не зустрінеш продуктів з позначками «Містить ГМО, глютен, крохмаль і т.п.».

Ви відчуваєте себе чудово і помітно схудли! Друзі та колеги почали помічати ваші успіхи і постійно запитують, що ви робили, щоб так змінитися. На роботі вас прозвали «гуру» з питань харчування і здорового способу життя. Навіть під час корпоративних вечірок ви без проблем відмовляєтеся від солодощів. Почуття гордості і власної гідності просто переповнює!

Невже у всьому цьому може бути щось погане? Невже так зване «правильне» харчування може викликати проблеми? Ще й які!

Що таке орторексія?

Важко повірити, що «здорове» харчування може стати «нездоровим». Проте одержимість «правильним», «чистим» харчуванням – це нездорові відносини з їжею. Вони мають негативні наслідки як для нашого тіла, так і для нашого розуму і душі.

Корекція раціону не означає, що у майбутньому у вас розвинеться розлад харчової поведінки. Однак якщо раніше ви стикалися з депресією або тривожним розладом і помітили за собою «харчовий перфекціонізм» – можливо орторексія вас вже поглинула.

Ви, мабуть, чули про найбільш поширені розлади харчової поведінки – анорексію, булімію і компульсивне переїдання. Однак більшість взагалі не чула про орторексію. Незважаючи на те що це порушення поки не підпадає під класифікацію DSM-5*, орторексію визнають небезпечним для життя розладом, який необхідно лікувати.

*DSM-5 – це офіційний перелік психічних розладів. У нього включені анорексія, булімія і компульсивне переїдання.

Нервова орторексія – це зациклення на правильному харчуванні. При цьому розладі людина стурбована якістю і «чистотою» продуктів, які вона їсть. За словами фахівців з Національної асоціації харчових розладів (NEDA), орторексію також можна розглядати як одержимість бути здоровим.

Коли людина настільки одержима ідеєю «правильного» харчування, що їсть лише «чисту», органічну, без ГМО і барвників їжу, це просто заважає жити. Людина з орторексією навіть може уникати громадських заходів або сімейних зібрань, адже там вона ризикує з’їсти щось «неправильне».

Мозок психічно здорової людини розуміє такі поняття, як баланс, гнучкість і помірність. А от у людей з нав’язливими тенденціями мозок має труднощі з пошуком золотої середини. Якщо людина мислить тільки категоріями «чорне» або «біле» і дізнається, що морква корисна для зору, нав’язливе мислення може змусити щодня споживати певну кількість цього овочу. Ця людина не може собі дозволити прийом їжі, у якому не буде моркви. Через такі нав’язливі ідеї можна зіпсувати собі життя.

Одна з характеристик орторексії – почуття гордості чи навіть зверхнє ставлення до інших людей. Такі люди кайфують від того, що ідеально харчуються і тренуються, адже ніхто інший не може похвалитися таким перфекціонізмом та дисципліною.

Як орторексія впливає на здоров’я?

У міру подальшого божевілля по «правильному» харчуванню раціон стає все більш і більш обмеженим. Згодом спостерігається відсутність різноманітності і зниження калорійності харчування. Все це може привести до соціологічних, психологічних і навіть медичних проблем. При тривалому дефіциті калорій органи і системи організму недоотримують необхідну для їх нормальної роботи енергію. Деякі прихильники «правильного» харчування виключають цілі продуктові групи, через що їх організм може недоотримувати окремих вітамінів, мінералів та інших поживних речовин. Все це негативним чином відбивається на стані здоров’я.

Що ж виходить? Те що починалося як перехід на здорове харчування, почало шкодити як у фізіологічному, так і у психологічному плані. Крім того, коли люди страждають від будь-якого розладу харчової поведінки, вони можуть збільшувати частоту, інтенсивність та/або тривалість тренувань, займаючись до знемоги. Такі тренування приносять ще більше шкоди і без того виснаженому організму.

Як розпізнати симптоми орторексії?

Ознаки цього розладу включають:

  • Компульсивну (нав’язливу) перевірку складу продуктів,
  • Підвищене занепокоєння через «чистоту» і «правильність» інгредієнтів,
  • Пошук продуктів без штучних барвників, ароматизаторів, консервантів, ГМО, глютену і т.д.,
  • Поступове виключення цілих груп продуктів (всіх цукрів, всіх вуглеводів, молочних продуктів і т.д.),
  • Вживання тільки невеликої групи продуктів, які вважаються «чистими» або «здоровими»,
  • Повне уникнення їжі, яку суспільство вважає нездоровою,
  • Відмова від вживання їжі в ресторані або іншому місці під приводом того, що людині невідомо, як її приготували і які інгредієнти вона містить,
  • Відмова від вживання їжі, яка була приготовлена ​​іншими,
  • Незвичайний інтерес до того, що їдять інші люди,
  • Проведення годин в роздумах, яка їжа буде на майбутньому заході,
  • Нав’язливе дотримання рекомендацій з блогів (особливо Instagram), присвяченим здоровому способу життя,
  • Проблеми зі сприйняттям власного тіла.

Яка мораль цієї статті?

Ми пропагуємо здорове і різноманітне харчування. Але бути фанатиком і «трястися» над кожним інгредієнтом – велика помилка. Не обманюйте себе і не чиніть опір своїм реальним бажанням. Підходьте до вибору продуктів усвідомлено і ні в якому разі не відмовляйте собі в улюбленій їжі. Головне – знати міру.

Якщо ви помітили у себе один або кілька симптомів орторексії, потрібно прямо зараз зупинитися і налагодити відносини з їжею. Почніть з консультації спеціаліста з харчування. Він пояснить ази адекватної дієтології і допоможе навчити формувати раціон, в якому буде присутня по-справжньому улюблена їжа. У важких випадках знадобиться допомога психолога, який спеціалізується на розладах харчової поведінки.

Використані джерела:

  1. Orthorexia: When Healthy Eating Becomes Unhealthy, National Academy of Sports Medicine (NASM),
  2. When Does “Healthy” Eating Become Dangerous, National Eating Disorders Association (NEDA),
  3. Orthorexia, National Eating Disorders Association (NEDA),
  4. Orthorexia: An Obsession with Eating Pure, Academy of Nutrition and Dietetics.